Vlinderwerkgroep

De vlinderwerkgroep ‘Bos van Aa’ telt en onderzoekt zowel de dag- als de nachtvlinders binnen onze afdeling. Sinds 2013 wordt tweewekelijks van april tot oktober de zogenaamde vlinderroute gelopen. Dit is een vaste route door het Kollintenbos waarlangs we alle dagvlinders tellen. Aan de hand van de verzamelde data kunnen we dan op het einde van het jaar evalueren hoe de verschillende soorten het doen in onze gebieden en kunnen we deze resultaten vergelijken met die uit Nederland en de rest van Europa. Dit levert ons enorm waardevolle informatie op waarmee we ons beheer op maat kunnen afstellen en bijsturen zodat vlinders, die het de laatste jaren toch heel moeilijk hebben, alle kansen krijgen. Speciale aandacht hebben we voor de Sleedoornpage. Deze bedreigde soort doet het nog goed bij ons, maar laat zich zelden zien. Daarom tellen we elke winter de eitjes van deze vlinder op sleedoorn. Doordat er dan nog geen blaadjes op de sleedoorn staan, zijn de eitjes relatief makkelijk te vinden waardoor we toch een idee hebben of de soort het nog steeds naar zijn zin heeft in onze gebieden.

Naast de ongeveer 80 soorten dagvlinders hebben we in Vlaanderen ook een dikke 2.000 soorten nachtvlinders. Nachtvlinders zijn helemaal niet saai zoals vele mensen denken. Goudkleurige, witte, groene en zelfs roze vlinders zijn geen uitzondering en bovendien zijn er veel meer soorten dan dagvlinders. Sinds 2008 zijn we bezig met het sporadisch inventariseren van nachtvlinders in onze gebieden. Dit doen we door ’s nachts sterke lampen te laten branden waar de vlinders door aangetrokken worden. Aanvullend gebruiken we de techniek van het smeren waarbij een zoete cocktail van rode wijn en suiker op boomstammen gesmeerd wordt. Een lekkernij waar veel vlinders geen nee tegen kunnen zeggen. In onze gebieden hebben we nu al bijna 500 soorten ontdekt en elk jaar ontdekken we nog nieuwe soorten.

Als je zelf graag eens wil meegenieten van de pracht die onze vlinders ons te bieden hebben geef dan zeker een seintje aan Pallieter (Dagvlinders) via pallieterdesmedt@hotmail.com of Sam (Nachtvlinders) via samvandepoel@me.com.